جدول استاندارد ورق های فلزی


معرفی ورق های فلزی و جداول استاندارد

ورق آهن در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بسیاری از وسایلی که در زندگی روزمره، استفاده می‌کنیم این ورق ها به کار رفته‌اند؛ از ماشین لباسشویی و ظرفشویی گرفته تا خودرو و کشتی، نیازمند ورق‌های فلزی با ویژگی‌های منحصر به فرد هستند. در این مقاله سعی شده انواع ورق فلزی را با جدول استاندارد هر یک ارائه نماییم، تا شما مخاطب گرامی، اطلاعات تخصصی از این محصول به دست آورید.

در نظر داشته باشید هر یک از این محصولات، متشکل از آلیاژ و عناصر مختلفی هستند که بر همین اساس، خواص آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. ورق‌های فلزی بر اساس استانداردهای خاصی تولید می‌شوند. هر کشوری استاندارد مخصوص به خود را دارد و برخی کشورها مانند ایران از استانداردهای کشورهای دیگر برای تولید ورق‌‌های فلزی بهره می‌برند. در هر یک از این استانداردها جداولی وجود دارد که اطلاعات تخصصی مانند ترکیبات شیمیایی خواص مکانیکی ورق‌ها و … در آن‌ها گنجانده شده است.

در میان ورق‌های فولادی، ورق پانچ از دیگر زیر مجموعه‌های این محصول است. در واقع سطح ورق آهنی که تحت عملیات پانچ‌کاری به صورت سوراخ‌دار شده باشد به این نام شناخته می‌شود. این محصولات از لحاظ استاندارد و خواص با سایر ورق‌های آهن تفاوتی ندارند در واقع تمامی شیت‌های آهن را می‌توان تحت این عملیات به صورت روزنه‌دار تبدیل کرد، تنها تفاوت در شکل ظاهری آن‌ها است. در ادامه به بررسی استانداردهای میان انواع ورق‌های فولادی خواهیم پرداخت.

ورق چیست؟

برای ساخت ورق فولادی، ابتدا شمش فولادی را وارد خط تولید کارخانه می‌کنند، پس از آن این محصول را تحت دمای مشخصی قرار داده تا گرم شود. در مرحله بعد شمش فولادی حرارت دیده را از میان غلتک‌هایی عبور داده تا به اندازه و ابعاد مشخصی برسد. اگر ضخامت محصولی که تولید شده است از ۴ میلی‌متر کمتر باشد به آن ورق و چنانچه ضخامت آن بیش از ۴ میلی‌متر باشد به آن صفحه گفته می‌شود.

آشنایی با انواع ورق های فلزی

ورق‌های فلزی از آلیاژهای مختلفی مانند آلومینیوم، مس، برنج و … در درصدهای متفاوت تولید می‌شوند. برای ساخت این محصولات دو روش نورد سرد یا نورد گرم را به کار می‌گیرند به همین ترتیب به ورق‌هایی که از روش نورد سرد ساخته شوند ورق روغنی و محصولاتی که به روش نورد گرم تهیه شود ورق سیاه می‌گویند. هر کدام از این دو نوع ورق، انواع مختلفی دارند که هر کدام ابعاد، وزن و ویژگی‌های منحصر به فردی دارند که در هفت دسته‌بندی اصلی از جمله ورق‌های روغنی، ورق گالوانیزه، ورق استیل، ورق رنگی، ورق اسیدشویی، ورق سیاه و ورق آجدار قرار می‌گیرد.

۱- ورق روغنی

نام ورق روغنی فولاد مبارکه از اصطلاح بازاری و عامیانه آن گرفته شده است و آن هم به دلیل ویژگی‌های ظاهری محصول بوده به نظر می‌رسد بر روی ورق لایه‌ای از روغن قرار داشته باشد. این محصول به روش نورد سرد تهیه می‌شود؛ فرآیند تولید از ضخامت بالا به ضخامت‌های پایین‌تر، تبدیل و تولید می‌شوند.

ظاهر این ورق‌ها بسیار براق، یکدست و درخشان است. کیفیت ظاهری این محصول بسیار بالا بوده و به همین علت در صنایع از آن برای کالاهایی مانند بدنه ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و غیره استفاده می‌شود که زیبایی ظاهری دارای اهمیت بسیار است. این محصول سه نوع نیمه کششی St12، ورق معمولی st14 و ورق فوق کشش st13 دارد.

ورق‌های روغنی از جنس فولاد هستند و طی فرآیند نورد سرد تولید می‌شوند. این ورق‌‌ها پس از تولید، روغن‌کاری می‌‌شوند، به همین دلیل به آن‌ها ورق روغنی گفته می‌شود. ورق‌های روغنی از مقاومت و استحکام فشاری بالایی برخوردار هستند، بنابراین در ساختمان‌سازی کاربرد بالایی دارند. این محصول در سیستم استاندارد DIN آلمان از لحاظ استحکام کششی به سه‌دسته تقسیم‌بندی می‌شود:

  • ST12 معمولی
  • ST13 نیمه‌کششی
  • ST14 فوق کششی

در زبان آلمانی Stahl به معنای فولاد است و دو حرف اول این گریدها نشان‌ دهنده این است که ورق‌‌ها از جنس فولاد هستند. اعداد بکار رفته نیز نشان‌ دهنده حداقل استحکام کششی ورق‌ها هستند.

۲- ورق گالوانیزه

برای گالوانیزاسیون فلزات، روش‌های مختلفی وجود دارد؛ اقتصادی‌ترین و به‌صرفه‌ترین روش را یک دانشمند ایتالیایی ابداع کرد، که گالوانی نام داشت. پس از ابداع، این نام با اندکی تغییر روی این روش ماندگار شد. در این روش، فلز را در حوضچه‌های مذاب روی، غوطه‌ور می‌کنند تا همه سطح این ورق از روی پوشانده شود. این محصول در سه نوع مختلف، از جمله گالوانیزه بدون گل، گالوانیزه گل درشت و گالوانیزه گل ریز تولید می‌شود. گل‌های نامبرده همزمان با قرارگیری آن‌ها در حوضچه‌های مذاب، به وجود می‌آیند و دلیل آن ناخالصی‌های موجود در فلز روی است که به کریستال شباهات دارد و از بین نمی‌رود.

ورق‌های باکیفیت، گل‌های کمتری دارند و به محیط زیست آسیب نمی‌زنند؛ در آینده همه تولیدکنندگان ورق گالوانیزه، وظیفه دارند ورق بدون گل تهیه کنند تا برای محیط زیست ضرر نداشته باشد. این ورق‌ها از استاندارهای خاصی پیروی می‌کنند. دسته بندی این محصول با توجه به ضخامت، وزن پوشش روی، سرعت سرد شدن ورق، چسبندگی، ظاهر قطعات و مواردی از این قبیل انجام می‌شود. این استانداردها شامل CAN/CSA G164، AS/NZS 4680، ۱۴۶۱ ASTM A123 ISO است و ضخامت این محصول از ۱۸/۰ تا ۶ میلی‌متر است. در بازار می‌توانید این محصول را در دو نوع داخلی و خارجی تهیه کنید. عرض این ورق‌ها در دو سایز ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی‌متری و با کوتینگ ۱۰۰ ، ۱۲۰ ، ۱۸۰ ، ۲۲۰ ، ۲۷۵ تولید می‌شوند. (منظور از “Coating” میزان پوشش روی در دو سطح ورق است.)

نظری یافت نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی