نبشی آهنی چیست؟ انواع نبشی آهنی و وزن نبشی آهنی

نبشی آهنی چیست؟ انواع نبشی آهنی و وزن نبشی آهنی

نبشی آهنی چیست؟ انواع نبشی آهنی و وزن نبشی آهنی


آشنایی با نبشی فولادی

برای این‌که بتوانيد یک خرید خوب انجام دهید، قبل از هر چیز بهتر است با انواع نبشی آشنا شده و سپس این مطلب را مطالعه کنید تا بدانید نبشی آهنی چیست و چه کاربردی دارد. پروفیل نبشی از نظر ظاهری به صورت دو ضلع است که عمود بر یکدیگر قرار گرفته‌اند. این محصول در جنس‌های مختلفی مانند نبشی فولادی، نبشی استیل ، نبشی پلاستیکی و… تولید می‌شود و انواع مختلفی دارد. به پروفیل نبشی از جنس فولاد، نبشی فولادی نبشی آهنی می‌گویند.

 

مشخصات شیمیایی نبشی

آنالیز شیمیایی نمونه آزمایشگاهی به صورت درصد وزنی
نیتروژن (۲)گوگردفسفرکربن
۰٫۰۱۰۰٫۰۶۵۰٫۰۶۵ بیش از ۱۰۰ میلیمتر ۶۳ تا ۱۰۰ میلیمتر ۴۰ تا ۶۳ میلیمتر ۳۰ تا ۴۰ میلیمتر بین ۱۶ تا ۳۰ میلیمتر کمتر از ۱۶ میلیمتر
۰٫۰۰۹۰٫۰۶۵۰٫۰۶۵۰٫۲۵۰٫۲۵۰٫۲۵۰٫۲۵۰٫۲۱
۰٫۰۱۰۰٫۰۶۰۰٫۰۶۰۰٫۲۵۰٫۲۵۰٫۲۵۰٫۲۵۰٫۲۱
۰٫۰۵۰۰٫۰۵۰۰٫۲۳۰٫۲۲۰٫۱۹۰٫۱۹۰٫۱۹
۰٫۰۱۰۰٫۰۶۰۰٫۰۵۰۰٫۱۹۰٫۱۹۰٫۱۹۰٫۱۹۰٫۱۹
۰٫۰۵۰۰٫۰۵۰۰٫۲۵۰٫۲۵۰٫۲۴۰٫۲۴۰٫۲۴
۰٫۰۵۰۰٫۰۶۰۰٫۲۳۰٫۲۳۰٫۲۳۰٫۲۳۰٫۲۳
۰٫۰۱۰۰٫۰۶۰۰٫۰۶۰۰٫۲۴۰٫۲۴۰٫۲۴۰٫۲۲۰٫۲۲

مشخصات مکانیکی نبشی آهنی

نوع فولادتنش تسلیممقاومت کششیدرصد طولضخامت نهایی خمش
St 37۲۳۵۳۶۰-۵۱۰۲۵۱٫۵t
St44۲۷۵۴۳۰-۵۸۰۲۲۲t
St52۳۵۵۵۱۰-۶۸۰۲۱۲٫۵t
۱ – تنش تسلیم بر حسب نیوتن بر متر مربع (N/mm2)

۲ – مقاومت کششی بر حسب نیوتن بر متر مربع (N/mm2)

جدول وزن نبشی بال مساوی

همانطور که برای خرید نبشی از نوع اسپیرال باید به جدول وزنی نبشی آلومینیوم توجه نمود، در زمان خرید نبشی آهنی نیز باید حتما از مشخصات مندرج در این جدول اطلاع داشت تا خریدی متناسب با نیازها داشته باشیم. استانداردهای مورد استفاده برای وزن نبشی عبارتند از جمله  استاندارد DIN10056  و همینطور استاندارد GOST 8510 که به شرح ذیل بیان شده است:

ردیفسایزابعاد (میلیمتر)ضخامت (میلیمتر)وزن شاخه ۶ متری (کیلوگرم)وزن شاخه ۱۲ متری (کیلوگرم)
۱۲٫۵۲۵*۲۵۳۷
۲۲٫۵۲۵*۲۵۴۹
۳۳۳۰*۳۰۳۹
۴۳۳۰*۳۰۴۸٫۲
۵۴۴۰*۴۰۳۱۱
۶۴۴۰*۴۰۴۱۴٫۵
۷۵۵۰*۵۰۳۱۴
۸۵۵۰*۵۰۴۱۸٫۳
۹۵۵۰*۵۰۵۲۲٫۶
۱۰۶۶۰*۶۰۵۲۷٫۵۵۵
۱۱۶۶۰*۶۰۶۳۵۶۵
۱۲۷۷۰*۷۰۶۳۸۷۷
۱۳۷۷۰*۷۰۷۴۴۸۸
۱۴۸۸۰*۸۰۷۵۱۱۰۲
۱۵۸۸۰*۸۰۸۵۸۱۱۶
۱۶۱۰۱۰۰*۱۰۰۱۰۹۰۱۸۰
۱۷۱۲۱۲۰*۱۲۰۱۲۱۲۴۲۴۸

آشنایی با انواع نبشی آهنی پیش از خرید

از آن‌جایی که پروفیل نبشی کاربردهای فراوانی دارد، از تنوع زیادی نیز برخوردار است. همانطور که نبشی دریایی انواع مختلفی دارد، دسته‌بندی‌های زیادی نیز برای نبشی آهنی وجود دارد. این نبشی از نظر وزن، روش تولید و اندازه‌ی بال به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. علاوه بر این دسته‌بندی‌ها دو نوع نبشی در بازار آهن آلات وجود دارد که آنها را باید در دسته نبشی‌های پرفروش محسوب می‌شوند.

دسته‌بندی نبشی فولادی بر اساس وزن

تولید کننگان نبشی در ایران و دنیا دو نوع دسته بندی کلی برای نبشی های آهنی از لحاظ وزن دارند که شامل نبشی سبک و نبسی شنگین است. به نبشی که ضخامت آن از سایز استاندارد کمتر باشد، نبشی سبک می‌گویند. به این صورت که نبشی با ضخامت ۳ و کمتراز آن، نبشی سبک ناميده می‌شود. با توجه به ظرافت ساخت این نوع پروفیل نبشی، قیمت نبشی سبک از نبشی سنگین بیشتر است.

دسته بندی نبشی فولادی از نظر فرایند تولید

یکی از دسته بندی هایی که برای نبشی آهنی و نبشی استیل وجود دارد، روش تولید آنها است. نبشی آهنی فابریک و پرسی دو نوع از نبشی‌های فولادی هستند که با استفاده از روش تولید متفاوتی تولید می‌شوند. با توجه به این‌که در مورد این نوع دسته‌بندی در مقالات قبل مطلب وجود دارد، به توضیح مختصری در این باره می‌پردازیم. نبشی فابریک به طور مستقیم در کارخانه‌های سازنده به صورت پروفیل نبشی تولید می‌شود. این نبشی در ضخامت‌ها و سایزهای مختلف وجود دارد. نبشی پرسی از نورد سرد ورق‌های فولادی به دست می‌آید که سایز و ضخامت نبشی را می‌توان به وسیله‌ی دستگاه فرمینگ تنظیم کرد. نبشی‌های فابریک نسبت به نبشی پرسی از کیفیت بالاتری برخوردارند، به همین دلیل دارای قیمت‌ بالاتری در بازار آهن آلات هستند.

دسته بندی نبشی فولادی از نظر اندازه بال

نبشی‌ها از نظر اندازه‌ی طول بال به دو دسته‌ی نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تقسیم می‌شوند. از این نبشی‌ها بر اساس نوع کاربردی که دارند استفاده می‌شود. این دسته بندی برای هر نوع نبشی لقمه و چه نبشی های فولادی صدق می کند.

پرفروش‌ترین نبشی آهنی

دو نوع از پرفروش‌ترین‌ و بهترین نبشی‌هایی که به بازار عرضه می‌شوند، پروفیل نبشی پروفیل اسپیرال و گالوانیزه است. اسپیرال ها، نوعی نبشی سبک با بال‌های مساوی است که از باکیفیت‌ترین شمش‌های فولادی و بر اساس اندازه‌گیری‌های دقیق ساخته شده است. ازاین‌رو می‌توان گفت این نوع نبشی از انعطاف‌پذیری بالایی برخوردار است و در برابر عملیات‌های سنگین خاصیت خود را حفظ می‌کند. نبشی گالوانیزه نوع دیگری از نبشی فولادی است و به دلیل روکش فلزی که دارد، دارای خاصیت ضدزنگ است. این نوع نبشی بیشتر جهت کاربردهای تزئینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نبشی آهن

ورق گالوانیزه

چه نوع نبشی بخریم؟

برای نبشی کشی ساختمان حتما باید نوع و مشخصات نبشی مورد نظرمان را بدانیم. به این منظور باید مشخصات و استاندارد های نبشی آهنی را بدانیم. به طور کلی یک نبشی بر اساس طول بال و ضخامت آن معرفی می‌شود. به عنوان مثال در نبشی ۴ ، ضخامت آن برابر با ۴ میلی‌متر و طول بال‌ها، ۴۰ میلی‌متر است. حال که با انواع نبشی آشنا شده‌اید، با درک از نوع کاربرد موردنظر خود بهتر می‌توانید در مورد خرید نبشی مناسب تصمیم بگیرد. با توجه به این‌که هرکدام از انواع نبشی‌ آهنی جهت کاربردهای مختلفی تولید شده‌اند، بهتر است قبل از خرید، نسبت به کاربرد نبشی موردنظر خود اطلاعات کسب کنید. سپس در قدم بعدی اقدام به خرید نبشی کنید.

کاربرد نبشی آهنی متناسب با وزن آن

وزن نبشی یکی از مهم‌ترین مواردی است که هنگام خرید انواع نبشی فولادی و حتی نبشی قفسه یا نبشی سوراخ دار نیز باید به آن دقت بیشتری داشت. مشخصات نبشی آهنی و فولادی مانند طول بال و ضخامت آن بر روی وزن تاثیر می‌گذارند. از طرفی مقاومت نبشی نیز به وزن آن بستگی دارد، در نتیجه نبشی با وزن مختلف جهت کاربردهای متفاوتی به کار می‌رود. به عنوان مثال نبشی‌های سنگین به دلیل این‌که مقاومت بیشتری در برابر وزن دارند، جهت کاربردهای صنعتی و صنایع پتروشیمی مناسب است. از نبشی سبک بیشتر در پروژه‌های با ظرافت بیشتر که نیاز به تحمل بار چندانی نیست، استفاده می‌شود.

کاربرد نبشی آهنی بر اساس طول بال

یکی از موضوعات مهم در به کارگیری نبشی های ثابت و تاشو طول بال آنها است. پروفیل نبشی با بال نامساوی جهت کاربردهایی به کار می‌رود که استفاده از نبشی‌های بال مساوی امکان‌پذیر نیست. طول بال استاندارد در نبشی‌ها از ۲ تا ۲۰ سانتی‌متر متغیر است. البته در ایران، سایزهای ۲ تا ۱۲ سانتی‌متر رایج‌تر است. توجه به طول بال از موارد دیگری است که قبل از خرید نبشی باید به آن دقت کنید. بر اساس نوع کاربرد می‌توانید نبشی با طول بال مناسب را خریداری کنید.

کاربرد نبشی آهنی بر اساس اندازه

یکی از مهمترین تفاوت های نبشی و سپری را باید اندازه آنها دانست. به طور کلی نبشی‌ها به صورت شاخه‌های ۶ و ۱۲ متری، تولید و به بازار عرضه می‌شوند. گاهی اوقات ممکن است در یک ساختمان با توجه به نوع کاربرد، به نبشی فولادی در اندازه‌های کوچک‌تر نیاز باشد. در این‌صورت، هنگام خرید امکان برش نبشی در اندازه‌های مختلف وجود دارد. از شاخه‌های ۶ متری نبشی آهنی بیشتر جهت کاربردهای ساختمانی و از شاخه‌های ۱۲ متری در کاربردهای صنعتی استفاده می‌شود.

عوامل موثر بر کیفیت نبشی آهنی چیست؟

همانطور که می دانید شرکت های مختلفی در ایران و جهان به تولید نبشی فولادی مشغول هستند. طبیعتا محصول تمامی این کارخانه ها از کیفیتی برابر برخوردار نبوده و هر محصول کیفیتی متمایز با سایرین دارد. اما سوال مهم در اینجا چگونگی سنجش کیفیت نبشی آهنی است. برای پاسخ به این سوال باید چند معیار مهم سنجش کیفیت نبشی را بیابیم. ما در اینجا به طور کلی چند فاکتور تاثیرگذار بر کیفیت نبشی را بررسی کرده ایم:

  • نوع و کیفیت فلز، آلیاژ و سایر مواد استفاده شده در تولید نبشی فولادی
  • روش تولید نبشی و فرایند آن
  • رعایت استانداردها و قوانین ساخت نبشی آهنی
  • پوشش دهی و ظاهر نبشی فولادی
  • استحکام و مقاومت کششی و خمشی نبشی آهنی
  • قابل بازیافت بودن نبشی فولادی
  • سطح مقاومت نبشی آهنی در برابر حرارت

جمع‌بندی نهایی

یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد و پرفایده، نبشی فولادی یا نبشی آهنی است. این محصول انواع مختلفی دارد که بر اساس سایز بال، وزن و فرایند تولید دسته‌بندی می‌شوند. قبل از خرید نبشی بهتر است همه این عوامل را در نظر گرفت و با توجه به نوع کاربرد و قیمت آن بهترین خرید را انجام داد. ما در این مقاله تلاش کردیم همه‌ عوامل موثر در خرید یک نبشی با کیفیت را با هم مرور کنیم.

نظری یافت نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی