همه ما نام میلگرد را شنیده ایم و کم‌وبیش اطلاعاتی در مورد آن داریم، برای مثال می دانیم که یکی از مصالح به کار رفته در سازه‌ها است و با افزایش قیمت آن هزینه ساخت‌وساز نیز افزایش پیدا می کند. امروزه میلگردها از کف ساختمان گرفته تا ستون ها و… مورد استفاده قرار می گیرند.
برای اینکه بدانیم نقش این محصول در بتن چیست ابتدا باید میلگرد را بشناسیم. میلگرد نوعی میله فولادی است که در سایزهای متفاوتی تولید می‌شود و برای بتن‌ریزی مورد استفاده قرار می‌‌گیرد.

میلگرد چیست؟

بتن به‌تنهایی برای افزایش استحکام سازه، کاربردی ندارد و باید حتماً به همراه میلگرد استفاده شود. در غیر این صورت استفاده از بتن پیشنهاد نمی‌شود. از این محصول و دیگر مقاطع فولادی در بتن (با روش‌های متعدد) استفاده می‌شود تا مقاومت سازه بتنی افزایش پیدا کند. استفاده از میل‌گرد در بتن باعث می‌شود سازه شما در برابر نیروی کششی مقاومت بالاتری پیدا کند. به‌طورکلی میل‌گرد وظیفه تقویت بتن را برعهده دارد. دلایل زیادی وجود دارد که مهندسان عمران به دنبال افزایش مقاومت کششی سازه هستند. مهم‌ترین دلیل افزایش مقاومت کششی، محافظت از سازه در برابر زلزله است؛ در زمان وقوع زلزله، استفاده از میلگرد در بتن، جلوی ترک و شکستگی را خواهد گرفت. این محصول همانند محافظ یک سازه عمل کرده و وظیفه مراقبت و ایجاد امینت برای ساکنین را بر عهده دارد.


  • میلگرد آجدار

میلگردهای آجدار یکی از پراستفاده‌ترین انواع میلگرد فولادی در صنعت هستند. ظاهر این میلگردها همانند اسمشان آجدار و زبر است به گونه‌ای که شما برای استفاده از این مقاطع در بتن‌ریزی به هیچ مشکلی برخورد نکنید. آج‎‌های موجود روی این محصولات باعث شده در زمان بتن‌ ریزی، اتصال به خوبی بین میلگرد و بتن ایجاد شود. اتصال محکم احتمال جدا شدن قطعات را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

انواع میلگرد بر اساس سایز

میل گرد در سایزهای مختلف تولید می شود، سایز۶.۵ که بیشتر به عنوان مواد اولیه صنایع مفطولی مورد استفاده قرار میگیرند، سایزهای ۸ – ۱۰ – ۱۲ – ۱۴ – ۱۶ – ۱۸ – ۲۰ – ۲۲ – ۲۵ که بیشترین موارد مصرف در صنایع ساختمانی را دارند و سایزهای ۲۸ – ۳۲ که معمولا کاربرد صنعتی دارند

انواع میلگرد از نظر جنس

جنس میل گرد موضوع مهم دیگری است که بر اساس آن میلگردها به چند دسته مختلف تقسیم می‌شوند. به‌طورکلی، میلگردها از نظر جنس شامل موارد زیر می‌شوند:

  • فولاد کربنی
  • اپوکسی
  • گالوانیزه
  • فایبرگلاس
  • استیل
  • کامپوزیتی

انواع میلگرد از نظر آنالیز

میلگرد  A1

این نوع میل‌گردها از درصد کمی کربن ساخته شده‌اند. به همین دلیل، قابلیت انعطاف و شکل‌پذیری بالایی دارند. در صنعت به این نوع میلگردها، میلگرد نرم هم گفته می‌شود و به طور معمول هیچ‌گونه آجی بر روی سطح خود ندارند. ورق گالوانیزه

میلگرد  A2

این نوع میل‌گردها دارای سختی بیش‌تری نسبت به میلگردهای A1 هستند و بر روی سطح بدنه خود آج‌هایی یکنواخت دارند. در صنعت به این میلگردها نیمه ترد گفته می‌شود.

میلگرد  A3

این میل‌گردها دارای سختی بالاتری نسبت به دو نمونه قبلی هستند و در نتیجه شکل‌پذیری کم‌تری نسبت به آن‌ها دارند. از طرف دیگر، بر روی سطح آن‌ها آج‌هایی به شکل جناق وجود دارد. به همین دلیل، میلگردهای A3 میلگرد جناقی هم نامیده می‌شوند.

میلگرد A4

میل‌گرد A4 سخت‌ترین نوع میلگرد هستند که بر روی سطح آن‌ها آج‌هایی به صورت جناقی قرار گرفته است. منتهی این آج‌ها از دو طرف برعکس یک دیگر هستند که این مورد باعث افزایش چسپندگی میلگرد به بتن می‌شود. در واقع می‌توان گفت با افزایش شماره میلگردها، درجه سختی‌شان هم افزایش می‌یابد.

نبشی آهن

بندیل بندی

لازم به ذکر است که پس از طی این مراحل محصول نهایی میلگرد ساده خواهد بود. برای تولید میلگرد آجدار، پس از نورد، با استفاده از دستگاه مخصوص آج‌ها بر روی بدنه کالا حک می‌شود. همین کار باعث تنوع در کاربرد میلگرد خواهد شد.
انواع میلگرد به دو صورت شاخه ای و کلاف توسط تولیدکنندگان عرضه می‌شود. خودروسازی، فنر سازی، ساخت الکترود و ساختمان‌سازی از جمله محل‌های کاربرد میلگرد کلاف شده به حساب می‌آیند. میلگرد شاخه ای نیز معمولاً پس از خرید با خم‌کاری به اشکال متنوعی تبدیل شده و سپس مورد استفاده قرار می‌گیرد. میلگردها معمولا در بندیل های ۲ تنی بسته بندی و در بازار عرضه می شوند تنها کارخانه ذوب آهن اصفهان بندیل های ۴ تنی برای عرضه میلگرد در نظر گرفته است.

انواع میلگرد از نظر شکل و ظاهر

جنبه تفاوت دیگر بین انواع میل گردها، شکل ظاهری آن‌ها است. به‌طورکلی، براین‌اساس می‌توان میل گردها را به دو دسته ساده و آج‌دار تقسیم‌بندی نمود. میلگردهای ساده شکل کاملاً صافی دارند و هیچ آج و برآمدگی بر روی سطح آن‌ها وجود ندارد. این گونه میل گردها قابلیت خم شدگی بسیار بالایی دارند. به همین دلیل، به راحتی می‌توان آن‌ها را خم نموده یا برش داد. با توجه به این ویژگی، بیش‌تر برای کارهایی مورد استفاده قرار می‌گیرند که نیاز به خم کاری و پیچش دارد. اما این میل گردها برای استفاده در بتن و به خصوص برای پروژه‌های سنگین اصلاً مناسب نیستند.

نوع دیگر میلگرد از نظر شکل ظاهری، میلگردهای آج‌دار هستند. این میلگردها بر خلاف نوع ساده بر روی سطح خود دارای آج‌هایی هستند. میلگردهای آج‌دار خود در چندین نمونه مختلف از نظر استحکام و نوع آج گذاری موجود هستند.

از میلگردهای آج‌دار به طور مخصوص درون بتن استفاده می‌شود. چرا که این آج‌ها با بتن درگیر شده و امکان سرخوردن میلگرد درون آن را از بین می‌برد. میلگردهای آج‌دار به طور معمول دارای سختی بیش‌تری هستند و کم‌تر برای مصارف خم کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بیشتر بدانید:

میلگرد آجدار

میلگرد استیل

نحوه تولید میلگرد

در بازار آهن با رنج گسترده‌ای از انواع میلگرد تولیدی کارخانه‌های داخلی و خارجی روبه‌رو هستید. که از جمله کارخانه های تولید کننده میلگرد می توان به کارخانه های، ذوب آهن، نیشابور، کاشان، آذر امین، یزد، میانه و … اشاره کد. برای آن که درک بهتری از میلگرد داشته باشید، می‌توان آن را به یک میله فولادی تشبیه کرد. میلگرد پس از آرماتوربندی در کنار بتن، استحکام سازه را تا میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد.
تولید میلگرد با استفاده از نورد گرم انجام می‌شود. نورد یکی از مرسوم‌ترین و بهترین راه‌های تولید انواع مقاطع فولادی به حساب می‌آید. در این روش، شمش گداخته تحت نیروی فشار به یک استوانه باریک تبدیل می‌شود. نیروهای فشاری به ‌واسطه غلتک‌های متعددی که در مسیر نورد تعبیه شده، اعمال می‌گردد.
به‌طورکلی برای تولید میلگرد باید مراحل زیر طی شود:

  • پیش گرم کردن ماده اولیه
  • نورد شمش
  • خنک‌سازی
  • برش‌کاری

 

نتیجه‌گیری

در این مقاله به بررسی میلگرد، انواع و کاربردهای آن پرداخته شده است، نحوه تولید و استفاده و تاثیر استفاده از میلگرد بر استحکام دیواره های بتنی ساختمانی پرداخته شد وهمچنین توضیحاتی در مورد نحوه تولید میلگرد و استاندارهای آن داده شد. های فولاد یکی از مراکز تهیه و توضیع میلگرد در کشور می باشد که آمادگی ارایه ین محصول در سطح کشور را دارد. جهت اطلاع بیشتر در مورد این محصول می توانید با کارسناشان آهن فولاد در ارتباط باشد.

نظری یافت نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی