کاربرد نبشی در آسانسور
با افزایش جمعیت شهرنشین و گسترش ساختمانهای مرتفع، دیگر استفاده از پله گزینه خوبی برای ساختمان ها و به خصوص ساختمان های بلند نبوده و استفاده از آسانسور اجتناب ناپذیر است. اما استفاده از آسانسورها مستلزم ایجاد ایمنی در آنها است، زیرا این وسیله اگر به درستی نصب نشود خطرات جبران ناپذیری برای جان و مال استفاده کنندگان از آسانسور ایجاد میکند. یکی از پروفیلهایی که برای ایجاد ایمنی بیشتر در مسیر تعبیه شده برای رفت و آمد آسانسور مورد استفاده قرار میگیرد، نبشی است. نبشی در آسانسور در قسمت هایی مثل چاله آسانسور و ریلهای آسانسور به کار برده میشوند. نبشی آسانسوری برای افزایش مقاومت دیوار و مقابله با نیروهای خارجی وارد بر دیواره آسانسور به خصوص در هنگام زلزله و ریزش به کار برده میشوند.
کاربرد نبشی در آسانسورسازی
به طور معمول آسانسورها دارای اجزای زیر می باشند که در هر یک از اجزا متناسب با نیاز نبشی خاصی مورد استفاده قرار میگیرد :
- ستونها: این ستونها در چهارگوشه چاه آسانسور جای دارند و از نبشی ۱۰ ساخته میشوند.
- کلافبندی: این بخش از سازه، در طرفین چاه آسانسور بهجز قسمت ورودی با فاصلههای مناسب از هم اجرا میشود و از ناودانی یا نبشی ۸ در این بخش استفاده میشود.
- کلاف آخر: کلاف آخر درواقع مختص سقف چاه آسانسور است.
به غیر از اندازه نبشیها معمولا ساختار بال و نحوه ساخت نبشی در مشخصات نبشی آسانسور نیز دارای اهمیت است. نبشیها در آسانسور از نظر اندازه بال در دو شکل نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی مورد استفاده قرار می گیرند. نوع بال مساوی نشانگر اندازه برابر بال ها و نوع نا مساوی نیز نمایانگر نوع نامساوی بال ها می باشد.
اهمیت فابریک بودن نبشی آسانسوری
صرف نظر از اندازه بال خصوصیت دیگری که در نبشی آسانسور و نبشی کشی ساختمان برای حفظ ایمنی باید به آن توجه داشته باشید، نحوه ساخت نبشی است. به دلیل مشخصات خاص نبشی آسانسور، این نبشی حتما باید به روش فابریک تولید شده باشد. برای ساخت نبشی فابریک یک قطعه فولادی را داخل کوره حرارت میدهند بعد از رسیدن به درجه حرارت مشخص ضخامت آن کاهش پیدا کرده و طول آن افزوده میگردد. نبشی فابریک با استاندارد GOST8510 برای تهیه نبشی بال نامساوی، تهیه میگردد. این نبشی برای مصارف صنعتی کاربرد دارد و تنوع متریال این نوع نبشی بیشتر است.
مزایای نبشیکشی آسانسور و ایمنی آن
در نبشی کشی آسانسور معمولا از نبشی آهنی و فولادی استفاده می شود. در هر صورت فارق از جنس نبشی، کاربرد نبشی در آسانسور مزایایی دارد که از جمله آنها موارد زیر قابل توجه است:
- نبشی به راحتی روی اجزا و مقاطع نصب میشود.
- استفاده از نبشی باعث تسریع در ساخت پروژه ساختمانی میشود.
- پس از خرید نبشی امکان تحویل سریع نبشی در محل تخلیه وجود دارد که این خود سرعت ساخت آسانسور را بالا میبرد.
- نبشیها از آسیب رسیدن به دیوار، ترک خوردن و ریزش آنها جلوگیری میکند؛ به خصوص در هنگام زلزله و ریزش ساختمان. این موضوع برای حفظ ایمنی آسانسورها بسیار مهم است.
نکات اجرایی و نظارتی نبشیکشی در آسانسور
هنگام طراحی و ساخت آسانسور از فلز نبشی استفاده میشود و به همین دلیل ممکن است برای شما سؤال باشد که کاربرد نبشی در چاه آسانسور به چه صورت است؟ اصلاً کجا نبشی را جای میدهند. وقتی که در چاه آسانسور عملیات اجرایی شروع شود، لازم است که مقاومسازی به حد مناسبی انجام گردد. این کار را بهاصطلاح نبشی کشی میگویند.
نبشی کشی در چاه آسانسور باید به گونهای انجام شود که آسانسور به راحتی بتواند بالا و پایین برود. همچنین نبشیها باید توان تحمل بار وارده کابین را داشته باشند تا آسانسور از لحاظ ایمنی و کیفیت مورد تایید باشد. طراحی و محاسبه ناودانی و نبشی آسانسور مورد نیاز از طریق نرمافزارهای مهندسی و توسط مهندس محاسبه میشود.
اما به طور کلی میتوان گفت چاه آسانسور معمولاً نیاز به نبشیهایی به شکل ریل خواهد داشت و سایز انواع نبشی ستون که درون چاه آسانسور مورداستفاده قرار میگیرند ۸ و یا بالاتر خواهد بود. از طرفی اگر کیفیت نبشی چاه آسانسور مطلوب نباشد؛ پس از مدتی استحکام آن را به چالش خواهد کشید. ضمن این که معمولاً در چنین شرایط رخدادهای طبیعی نظیر زلزله میتوانند روی نحوه حرکت و روی ریل بودن آسانسور تأثیر بگذارند. احتمالاً متوجه این مسئله شدهاید که عدم استحکام کافی نبشی در چال آسانسور تا چه حد میتواند خطرساز باشد.
در این مورد نیز سازمان نظاممهندسی آییننامههایی را تنظیم کرده است. بنابراین لازم است ناظران پروژه و مهندسین معمار نسبت به آن آگاهی کامل داشته باشند. آرماتوربندی و بتنریزی استاندارد دال کف و بالای چاه آسانسور، نصب بلیتهای اتصال و در نهایت شاسیکشی نیز باید بادقت هرچهتمامتر انجام گردد. همچنین در صورت تمایل به استفاده از نبشی های اسپیرال بهتر است قبل از هر کاری جدول وزنی نبشی اسپیرال را مد نظر قرار دهید.
محاسبه ناودانی و نبشی در آهنکشی آسانسور چگونه انجام میشود؟
اولین نکته برای محاسبه میزان نبشی آسانسوری مورد نیاز درجهت ساخت آسانسور توجه به ارتفاع و ظرفیت مورد انتظار آسانسور است. در استفاده و کاربرد نبشی در آسانسور میتوان گفت که معمولاً برای آسانسورهای ششنفره تا ارتفاع ۸ طبقه از نبشی و ناودانی ۸ میتوان استفاده کرد. اما از آن جایی که کیفیت آهنکشی در این مورد اهمیت زیادی دارد. معمولاً پیشنهاد میشود که از نبشیهایی با سایز ۱۰ برای ستون اصلی و برای کلافها از ناودانی ۸ استفاده شود. در این حالت استحکام کلی برقرار میشود و پروژه ساختمانی دچار مشکل نخواهد شد. همینطور اگر قصد استفاده از نبشی و ناودانی ۸ را دارید. لازم است که فاصلهبندی کلافها با رعایت استاندارد انجام شود و حداقل این فاصلهها از هم ۱۱۰ سانتیمتر باشد. سایز هایی که گفته شد معمولا توسط اکثر تولید کنندگان نبشی در کشور به عنوان سایزهای استاندارد نبشی آسانسوری تولید می شود. در حال حاضر امکان استفاده از آسانسورهایی با متریال خاص وجود دارد. که خارج از بافت ساختمان طراحی میشوند. و عموماً هیچ محدودیتی در اجرا ندارند. اما باتوجهبه قیمت بالا نمیتوان در تمامی موارد از آنها استفاده کرد. و عموماً نمونههای وارداتی هستند و پیکربندیشان نیاز به تخصص و تجربه دارد.
وال پست در آسانسور در چیست؟
یکی از سازههایی که در هنگام ساخت آسانسور باید به آن توجه کنید وال پست است. وال پست در ساخت بعضی از آسانسورها به کار برده میشود. اما حتما سوال برایتان پیش آمده است که وال پست چیست؟ در واقع وال پست نگهدارنده دیوار است و به این دلیل استفاده می شود که دیوار با اسکلت نیاز به استحکام بیشتری برای مقاومت در برابر عوامل طبیعی خواهد داشت. بهطورکلی وال پست بهصورت کلاف در طولهای یکدست و مشخص استفاده میشود. همچنین سبب یکپارچه نمودن کل مسیر دیوار میشود. معمولاً در دو نوع فلزی و بهصورت بتن در دسترس است. در اجرای وال پست بعضا از نبشی لقمه نیز استفاده می شود.
اجرای نبشی آسانسور در قسمت درب آسانسور
مرحله بعدی مربوط به نحوه اجرای بازشوی آسانسور و درب آن در سقف طبقات خواهد بود. لازم است که در این زمینه استانداردسازی لازم انجام شود. همینطور کنترل این بخش نیز بر عهده مهندس ناظر و نقشهبردار خواهد بود. و برخی قطعات و پروفیلها مانند قلاب آسانسور. بلیتهای اتصال شاشی نیز باید بهدقت در طبقات بهصورت مدفون و دور از دسترس نصب شوند.
نظری یافت نشد.