ورقهای گوناگونی در بازار وجود دارد که هر یک دارای ویژگیهای مکانیکی، شیمیایی و کارایی متفاوتی هستند. یکی از این انواع مختلف، ورق روغنی (Cold_ Rolled Sheet) است که به دلیل فرایند تولید آن که با نورد سرد انجام میشود، به ورق سرد نیز شناخته میشود.
این ورق به دلیل ویژگی و خاصیت فنی و مکانیکی خاصی که دارد در صنایع زیادی مورد استفاده قرار میگیرد، آنچه ورق روغنی را به محصولی محبوب بین صنعتگران تبدیل کرده قابلیت کشش و استقامت بالا، انعطاف، شکلپذیری بالا، سطح صیقلی و یکدست این محصول است. خرید ورق روغنی
ورق روغنی در گریدهای مختلفی تولید میشود که مواد اولیه آنها عامل تفاوت هرکدام از این گریدها است، عناصر موجود در این محصول شامل منگنز، فسفر، کربن و گوگرد است. فروش ورق روغنی
فرایند تولید ورق روغنی
همانطور که از نام دیگر ورق روغنی پیدا است تولید آن به روش نورد سرد انجام میشود و نورد سرد اینگونه است که ابتدا ورق سیاه را که اساس تولید ورق روغنی است و با نورد گرم تولید شده، اسیدشویی میشود.
در مرحله اسیدشویی لایه اکسیدی که روی ورق گرم وجود دارد، شسته شده و برجستگیهای روی ورق صاف و تمیز میشود، سپس نوردکاری در دمای اتاق بر روی این محصول انجام میشود و ضخامت ورق با عبور از بین غلتکها تا ۸۵ درصد کاهش پیدا میکند و در ضخامت های ۰٫۳ تا ۴ میلیمتر تولید و به بازار عرضه میشود.
در مرحله کاهش ضخامت سختی محصول نیز افزایش مییابد و بهطبع انعطاف و شکلپذیری ورق کمتر میشود. گفتنی است پیش از فرایند کاهش ضخامت، سطح ورق به روغن آغشته میشود که علت این کار تسهیل فرایند نوردکاری و کاهش ساییدگی محصول است.
ممکن است روغن به صورت مستقیم روی ورق پاشیده شود که غلظت بیشتری دارد، یا پاشش با مدار بسته انجام شود که برعکس روش اول روغن غلظت کمتری دارد. پس از این مرحله عملیات آنیل روی ورق انجام میشود که به منظور افزایش انعطاف محصول است. در مرحله آنیل ورق گارمادهی میشود تا به واسطه تغییر مشخصههای آن، انعطاف محصول افزایش پیدا کند و به صورت کویل دربیاید.
پس از آنیل شدن، نورد سطحی بر روی ورق انجام میشود، به این صورت که نورد سرد ورقها با کاهش دمای خیلی کم اتفاق میافتد که باعث میشود محصول یکدست و صیقلی تولید شود.
گفتنی است تولید ورق روغنی به دو صورت رول و فابریک انجام میشود که رایجترین ابعاد آن نیز ۱*۲، ۱٫۲۵*۲٫۵ متر است. عرض ورق روغنی بیش از ۶۰۰ میلیمتر عنوان شده است اگرچه ورقهای روغنی در عرض یک متر و ۱٫۲۵ متر نیز تولید میشود. تولیدکننده ورق روغنی
انواع ورق روغنی
ورق روغنی معمولا با توجه به ابعاد، آلیاژ، خواص مکانیکی، شکل، استاندارد تولید و کیفیت سطح آن به سه دسته تقسیم میشود که هریک مقاومت و کشش متفاوتی دارند؛ این دستهها شامل موارد زیر است.
ورق معمولی
ورق معمولی که به ورق ST12 نیز شناخته میشود، به دلیل دوام بالا در مقایسه با سایر ورقها کاربرد بیشتری نیز دارد. همچنین این محصول شکلپذیری و خمش بالایی دارد و بهراحتی بر روی آن جوشکاری انجام میشود.
ورق نیمه کشش
این ورق که در بازار به ST13 شناخته میشود بیشترین مصرف را در امور صنعتی و غیرصنعتی دارد. این محصول قابلیت خم شدن تا ۹۰ درجه و همچنین جوشکاری را نیز دارد. ورق ST13 در مقایسه با ورق معمولی دوام و تاریخ مصرف محدودتری دارد.
ورق فوق کشش
ورق ST14 که نام دیگر ورق فوق کشش است بیشتریت مصرف را در صنعت خوردروسازی دارد. این ورق در مقایسه با سایر ورقهای روغنی انعطاف بیشتری دارد که استفاده از این محصول را برای پرسکاریهای عمیق مناسب میسازد. گفتنی است داوم و تاریخ مصرف این محصول نیز مانند ورق نیمه کشش حدود ۸ ماه است.
ورق روغنی Ek2
این نوع از ورق روغنی که دارای خاصیت لعابپذیری است بیشترین کاربرد را در ساخت صفحه اجاقگاز دارد.
ورق روغنی QSTE
ورق QSTE نوعی ورق روغنی ضدسایش است که بهدلیل مقاومت بالای این محصول در برابر ساییدگی برای ساخت قطعات زیرین خودرو مورد استفاده قرار میگیرد.
عوامل مؤثر بر قیمت ورق روغنی
عوامل مهمی در قیمت نهایی محصول اثرگذار است که از بین آنها میتوان به فرایند تولید محصول اشاره کرد، گفتنی است نرخ محصول تولیدشده با نورد سرد قیمت بالایی دارد. نوع آلیاژی که در ساخت ورق استفاده شده موجب تغییر کیفیت محصول میشود که قیمت ورق را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
ابعاد، اندازه، ضخامت و کارخانه تولیدکننده ورق روغنی نیز از مهمترین فاکتورهای تعیین قیمت ورق روغنی محسوب میشوند، همچنین از آنجایی که ورق سیاه اساس تولید ورق روغنی است، نوسانات قیمت این محصول، قیمت ورق روغنی را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد.
علاوهبر آنچه گفته شد عوامل دیگری نیز هست که غیر از ورق روغنی در تعیین قیمت کلیه محصولات فولادی اثرگذار است که نرخ ارز، قیمتهای جهانی، هزینه حمل و نقل، نیاز صنایع وابسته، میزان عرضه و تقاضا، بورس کالا، میزان واردات و صادرات از جمله مهمترین فاکتورها به شمار میرود. همچنین از آنجایی که ورق روغنی از ورق سیاه تولید میشود، تغییر قیمت ورق سیاه ۲ میل در نرخ ورق روغنی نیز اثرگذار خواهد بود. در ادامه به تشریح چند عامل مهم اثرگذار پرداخته میشود.
۱٫ قیمت نفت خام: قیمت ورق روغنی به طور مستقیم با قیمت نفت خام مرتبط است. از آنجایی که نرخ محصولات نفتی مانند بنزین و گازوئیل اصلیترین عنصر در صنایع حملونقل هستند، نرخ آن در قیمت نهایی ورق روغنی اثرگذار خواهد بود.
۲٫ تقاضا و عرضه: تقاضا و عرضه در بازار ورق روغنی نیز نقش مهمی در تعیین قیمت دارند. اگر تقاضا برای ورق روغنی بالا باشد و عرضه کمتر از تقاضا باشد، قیمت ورق روغنی افزایش خواهد یافت از طرف دیگر، اگر عرضه بیشتر از تقاضا باشد، قیمت ممکن است کاهش یابد.
۳٫ هزینههای تولید: هزینههای مرتبط با تولید ورق روغنی، مانند هزینه مواد اولیه، هزینه نیروی کار، هزینه انرژی و هزینه تجهیزات تأثیر مهمی در قیمت نهایی دارند. افزایش هزینههای تولید میتواند باعث افزایش قیمت ورق روغنی شود.
۴٫ تکنولوژی و بهبود روشهای تولید: توسعه تکنولوژی و بهبود روشهای تولید میتواند به کاهش هزینههای تولید و در نتیجه کاهش قیمت ورق روغنی منجر شود.
۵٫ نوسانات ارز: اگر ورق روغنی به صورت وارداتی در کشور مورد استفاده قرار میگیرد، نوسانات در نرخ ارز میتواند تأثیرگذار باشد. افزایش نرخ ارز محلی نسبت به ارز خارجی میتواند به افزایش قیمت ورق روغنی منجر شود.
۶٫ شرایط بازار جهانی: عواملی مانند تغییرات سیاسی، تحریمهای تجاری، تقاضا و تأمین بینالمللی، وضعیت صنعت رقابتی و دیگر شرایط بازار جهانی نیز میتوانند قیمت ورق روغنی را تحت تأثیر قرار دهند.
توجه کنید که این عوامل تنها برخی از پارامترهایی است که در تعیین قیمت ورق روغنی دخیل هستند و با در نظر گرفتن همه مولفههای مؤثر میتوانید بهترین زمان را برای خرید ورق روغنی انتخاب کنید.
ویژگی و کاربرد ورق روغنی
همانطور که در مطلب بالا به آن اشاره شد ورق روغنی به دلیل شکل ظاهری آن که صیقلی و یکدست است، کارایی فراوانی دارد، همچنین دلیل تولید این محصول با نورد سرد نیز موجب افزایش کیفیت آن محصول میشود. این ورق دارای استحکام کششی و دقت ابعادی بالایی است که به واسطه همین قابلیت، در تولید محصولات زیادی که به دقت بالایی نیازمند است، کاربرد دارد.
همچنین فرایند روغنکاری که روی این محصول انجام میشود ورق را در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاوم میکند. از دیگر ویژگیهای این محصول میتوان به استحکام بالا در برابر فشار، دوام سطحی بالا، لعابپذیری و ضدسایش بودن آن اشاره کرد. گفتنی است تولید ورق روغنی با روش نورد سرد در حجم بالایی میسر است که به کاهش نرخ این محصول منجر میشود.
ورق روغنی به دلیل تولید انواع مختلف آن که هر یک ویژگیهای خاصی نیز دارند، در صنایع مختلفی از جمله ساختمانسازی و کابین آسانسور، ساخت لوازم خانگی مانند هود، آبگرمکن، سینک، یخچال و …، ساخت کاور و اسکلت تابلوهای برق، خودروسازی، کشتیسازی، مخازن تحت فشار، قطعات الکترونیکی، مبلمان، ساخت انواع پروفیل و … مورد استفاده قرار میگیرد.