ورق های فولادی از سطح صاف و مسطحی نسبت به فلزات دیگر برخوردارند. مزیت ورق های فولادی نسبت به دیگر ورق های برشی و شیت، در شکل رول و کلاف بودن آن است و این شکل ظاهری سبب شده تا عرضه این محصول تا حد قابل توجهی بالاتر از دیگر ورق های فلزی باشد. چنین ورق هایی نمونه های متنوعی دارد که با استفاده از مواد اولیه مختلف به روش های گوناگونی تهیه و نامگذاری می شوند.
چرا ورق سیاه و ورق گالوانیزه؟
ورق های فولادی، هر چند شباهت های زیادی با یکدیگر دارند، اما دارای تفاوت هایی هم هستند. ورق سیاه و ورق گالوانیزه، جزو پرطرفدارترین مقاطع فولادی در صنایع مختلف در ایران و جهان هستند که بسیار مورد استفاده صنعتگران قرار می گیرند. ویژگی ها و قابلیت های ورق های سیاه و گالوانیزه موجب شده که هر کدام بر پایه کارایی شان در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند. در ابتدا برای مقایسه ورق سیاه و ورق گالوانیزه بهتر است با تعاریف آنها آشنا شویم. در ادامه درخواهید یافت که کدام ورق برای پروژه شما مناسب تر است.
ورق سیاه از طریق فرآیند نورد گرم و ورق گالوانیزه از طریق فرایند نورد سرد تولید می شوند. معمولا فولادی که طی فرآیند نورد گرم تولید می شود کیفیت پایین تری نسبت به ورق نورد سرد دارد و همچنین ورق هایی که در فرایند نورد گرم تولید می شوند بلافاصله برای تولید محصول مورد استفاده قرار می گیرند و به گرمایش مجدد نیاز ندارند.
ورق سیاه چیست؟
ورق سیاه از پرکاربردترین مقاطع فولادی است که طی فرایند نورد گرم و تحت دمای بالا تولید و رنگ زدایی آن در مراحل نورد اولیه و نهایی انجام و به تدریج از ضخامت آن کاسته می شود تا به ۱٫۲ تا ۱۶ میلیمتر می رسد و در نهایت پس از رول پیچ شدن به بازار عرضه می شود. گاهی اوقات سری اقداماتی مانند کاهش وزن رول پیچ، بهبود خواص مکانیکی، سطحبندی ورق و برش سبک و سنگین ورق برای تکمیل عملیات نورد گرم نیز انجام می شود.
کاربرد ورق سیاه
کاربرد ورق سیاه در صنایع و ساختمان سازی بسیار گسترده است. از مهمترین موارد استفاده می توان به ساخت سدها، پتروشیمی ها و تجهیزات صنایع سنگین اشاره کرد. این ورق ها به صورت مستقیم یا بعد از تبدیل به مصالح ساختمانی مانند تیرآهن، نبشی و ناودانی در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند. اما کاربردهای دیگری هم برای ورق سیاه وجود دارد که عبارتند از:
- استفاده در صنایع کشتی سازی
- ساخت بدنه و استحکامات داخل خودروها
- ساخته انواع لوله و پروفیل
- تولید تانکرهای گوناگون
استانداردهای ورق سیاه
این ورقها در استانداردهای مختلفی تولید شده و کاربردهای گوناگونی دارند. در این جا تعدادی از رایج ترین استانداردها و کاربردشان را بیان خواهیم کرد.
- مصالح ساختمانی مانند آبگرمکن، انواع پروفیل ها (بسته یا باز در حالت های ستونی، قوطی، فرانسوی، چهارچوب و…) و تیرآهن ها
- تجهیزات کشاورزی
- در صنعت خودرو برای برای ساخت رینگ چرخ و قطعات دیگر
- صنعت کشتی سازی برای مخازن آن و تانکرسازی و مخازن و لوله های نفتی
- صنایع فلزی سنگین
- گاردریل و تجهیزات ترافیکی
- ورق
- پانچ
- تسمه
ذکر این نکات نیز خالی از لطف نیست: – گرید st37 برای صنایع سبکی مثل تجهیزات ساختمانی و تولید پروفیل کاربرد داشته و در مقابل از گرید st52 به علت سختی بیشتر برای تانکرسازی و صنایع سنگین استفاده می شود. – ورق سیاه ST33 که با نام ورق سیاه ST37 نیز شناخته می شود در صنعت و ساختمان کاربرد چشمگیری دارد. – برای برخی لوله های نفتی خاص و ساخت تانکر و سیلندر گاز نیز از ورق ST44 که با نام ورق ST52 نیز شناخته می شود، استفاده می شود. – برای ساخت ماشین آلات و ساخت کشتی از DD11 و DD12 و DD13 و STW22 استفاده می شود. – جهت ساخت مخازن و لولههای تحت فشار از A285-GRC و A596-GR استفاده می شود. – با توجه به کاربرداین ورق ضخامت های ۱.۵ میل تا ۱۵ میل در بازار به صورت رول یا کلاف ارائه می شود. – ورق سیاه با ضخامت ۱۵ میل به بالا نیز فقط به صورت شیت در بازار ارائه می شود. – از دیگر ابعاد ورق سیاه می توان به انداره های ۱۰۰۰*۲۰۰۰ میلیمتر ،۱۲۵۰*۲۵۰۰ میلیمتر ، ۱۰۰۰*۶۰۰۰ میلیمتر ، ۲۰۰۰*۶۰۰۰ میلیمتر اشاره کرد.
ویژگی های ورق سیاه
از جمله ویژگی های این ورق می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- استحکام کششی بالا
- انعطاف بسیار خوب
- ایمن در برابر آسیب های جابه جایی و انتقال
- مقاومت مثال زدنی در برابر ضربات و فشارهای احتمالی
نظری یافت نشد.